l u d o v i c o . b e   |   f o t o ' s

 
waarom fotograferen ?

foto's maken is in de eerste plaats een manier van me om op m'n zwerftochten door de stad de tijd nuttig te besteden: ik probeer de stad waar ik woon of waar ik toevallig op vakantie ben onverwachte kijkjes te ontlokken, een bepaalde situatie of een verborgen plek op dat tijdstip en onder dat licht te vatten op een manier die ze tegelijk herkenbaar en onherkenbaar maakt, en zo de plekken waar ik kom  op kleine verrassingen te betrappen, op de kleine geheimen die haar eigenheid heel even, in een oogwenk (of de sluitertijdvan een fototoestel) prijsgeven. om de een of de andere reden interesseert me dat.

waarom zoek ik iets 'achter' de dingen zoals ze zich presenteren? vanwaar die achterdocht om wat ik zie gewoon te vertrouwen?

ik weet het niet; is het om de 'banaliteit van alledag' weerstand te bieden, om een 'verborgen boodschap van de dingen' te onthullen, de 'realiteit' te tonen? ik weet het niet. ik wil waarschijnlijk alleen maar weten hoe iets er 'in de realiteit' d.i. op foto er uit ziet.

ik blijk nogal te houden van 'chaotische foto's', die geen onderwerp lijken te hebben, waar allerlei elementen uit het straatbeeld een stilzwijgend conflict met elkaar lijken te gaan zonder dat ze hun samenhang verliezen: kleuren, vormen, licht en schaduw, tot er iets anders op de foto staat dan men in werkelijkheid meent gezien te hebben; ofwel probeer ik van al die concrete objecten - gevels, winkelramen, spiegelingen, straatvoorwerpen, voorwerpen die 'in de weg staan' - een bijna abstracte compositie te maken, zodat je je bijna niet meer in de foto kan oriënteren.

alles kan immers gefotografeerd worden, het gaat er om wat je ermee doet, hoe je ernaar kijkt.

een foto dient, naar mijn aanvoelen, om de werkelijkheid te vervreemden, d.i. vreemd te maken, zonder onherkenbaar te worden. het voegt op die manier iets aan de realiteit toe, meer dan dat het er iets van wegneemt. je leert als kijker op een ander manier, een meer creatieve, 'onthullende' manier, naar de dingen kijken die in hun dagelijks bestaan puur gebruiksvoorwerp en doorgaans banaal zijn.

natuurlijk is dat maar een van de vele manieren om ermee om te gaan. ik fotografeer bijvoorbeeld ook graag op reis, en dan is het de bedoeling dat het gefografeerde object er zo precies mogelijk op staat, of met een opvallende detail dat sprekender is dan het geheel. die foto's vindt u wel op een ander deel van dit web. daar [ludovico.be | reizen] vindt u dan de context, hier [ludovico.be | fotos] het opvallende detail.

voor de andere manieren zijn er op het web voldoende voorbeelden te vinden: kijk eens op flickr, een reusachtige fotodatabank van soms erg goede amateurfoto's (ik sta er ook weer ergens tussen). ook erg leuk is fotolog, een hulde aan de verbeelding van de amateurfotograaf (onlangs zijn de interessantste foto's in een boek verzameld, het 'fotolog-book').

(tekst wordt regelmatig bijgewerkt)


www.flickr.com/photos/ludovicus
picasaweb.google.com/ludovico.be
webshots/user/ludovicobe
ludovicos.blogspot.com

Alle foto's van de site © ludovico.be |
info @ ludovico.be |
Laatst gewijzigd: 05/03/2008