ludovico.be.indochina
ludovico-be.reizen       
l u d o v i c o . b e   |   r e i z e n   |   i n d o c h i n a

Fotoalbum Ludovico.be

   C a m b o d j a 
    Angkor   -   Angkor Wat   -   Angkor Thom/Ta Prohm/Bayun   -   Phnom Penh
ludovico.be|laos
ludovico.be|vietnamludovico.be|cambodja

Cambodja ligt ten zuidwesten van Vietnam. Het heeft een grootse maar eveneens dramatische geschiedenis achter de rug, van de grootsheid van de tempels rond Angkor uit de tijd van de Khmerrijken (900-1400) tot de moorddadige sociale experimenten van de Rode Khmer.Pnom Penh


Fotoalbum Ludovico.be Fotoalbum Ludovico.be Fotoalbum Ludovico.be


Angkor (Siem Reap)


Fotoalbum Ludovico.be Fotoalbum Ludovico.be Fotoalbum Ludovico.be

Fotoalbum Ludovico.be Fotoalbum Ludovico.be Fotoalbum Ludovico.be


De vroegste ontwikkelde cultuur was die van Funan (1ste - 6de eeuw) , een Hindoeïstisch geïnspireerd koninkrijkje aan de golf vanThailand, bij de Mekongdelta, maar waarover weinig bekend is. Die werd opgevolgd door de Chenlacultuur ten noorden ervan (6de - 8ste eeuw), met als hoofdstad Sambor Prei Kuk in het centrum van het huidige Cambodja.

De Khmer - De tempelbouwcultuur die vroeger reeds begonnen was (elke koning liet bij zijn overlijden een tempel voor de hindoeïstische goden Shiva of Vishnu bouwen) beleefde zijn hoogtepunt onder de Khmercultuur, die een aanvang nam met de komst van koning Jayavarman ("grote beschermer") II in Angkor in de 9de eeuw, en die zijn hoogtepunt beleefde onder koning Jayavarman VII (1177 - 1219). Die heerste over een rijk heerste dat groter was dan het huidige Cambodja. Na deze koning - mogelijk ook door de last die de bouw van de tempels op de staatskas had gelegd - kende de Khmercultuur een geleidelijke neergang. Zowel de Thais als de Vietnamezen profiteerden van deze verzwakking om invloed en territorium te winnen. De Cambodjaanse koningen probeerden in de daarop volgende eeuwen het verloren terrein te bewaren of terug te veroveren op de Thais, maar bleven de speelbal van de buurlanden. Uiteindelijk sloot koning Norodom in 1863 een akkoord met de Fransen voor bescherming, die een begin maakte aan de Franse invloedsfeer in Cambodja, slechts kort onderbroken door de Japanse invasie tijdens de tweede wereldoorlog. Koning Norodom Sihanouk kon uiteindelijk, gesteund door het groeiend verzet tegen de kolonisatie, in 1953 de onafhankelijkheid afdwingen van Frankrijk dat in ondertussen in Vietnam in de problemen was geraakt.

De rode Khmer - Door de uitbreiding van de Vietnamese oorlog op Cambodjaans grondgebied begin jaren '70 en de politieke instabiliteit raakte het land op drift, en viel in 1975 voor de Rode Khmer die een gecollectiviseerde landbouwrepubliek naar Chinees model oplegde. Dit leidde onder leiding van Pol Pot tot de catastrofe - gedwongen volksverhuizingen naar het platteland, een rigide vervolgingspolitiek van "staatsvijanden" - die we nu kennen, waarbij naar schatting 20 percent van de bevolking door ondervoeding of in kampen omkwam (The killing Fields, zie ook de film met de gelijkaardige naam). De Vietnamezen stelden na herhaalde grensconflicten begin 1979 orde op zaken, verjoegen de Kmer naar de jungle, en installeerden een hen gunstig gezind communistisch regime. Na de terugtrekking van de Vietnamezen in 1989 en lieten ze een arm en corrupt land achter. De vredesmacht van de UNO (1992) gevolgd door verkiezingen (1993) leidden tot wat stabiliteit, maar politiek bleef het land verdeeld tussen koningsgezinde, communistische en "demokratische" krachten.

Vandaag is Cambodja een gronwettelijke monarchie, met de koning Norodom Sihamoni in een ceremoniële functie en een parlement beheerst door de communistische partij; maar hoewel Pol Pot in 1998 stierf, geïsoleerd in een door hem beheerste kleine enclave in de jungle bij de Thaise grens, en enkele kopstukken van de Rode Khmer werden gearresteerd is het land is nog steeds niet in het reine met het recente verleden.
ludovico.be.indochina

| www.flickr.com/photos/ludovicus | picasaweb.google.com/ludovico.be | ludovicos.blogspot.com |
| Laatst gewijzigd: 10/02/2007 | Alle foto's van de site © ludovico.be, Antwerpen |

optimaal weergegeven in MoZilla FireFoxopgenomen in de volgende webdirectories: azie.startpagina.be  -  cambodja.startpagina.be