bezienswaardigheden

KAWAGUCHIKO DSC11024 De berg Fuji is het heilige symbool van Japan. een uitgedoofde vulkaan die hoog uitsteekt boven het landschap, en waarvoor men op verschillende plekken in de omgeving (hier een heuvel bij Kawaguchi) uitkijkposten heeft gebouwd, waar ook voor kinderen wat onstpanningsmogleijkheden zijn voorzien. MIYAJIMA DSC3303 De tori (poort) voor het shintoheiligdom van Ikutsukushima (een uurtje met de boemeltrein vanuit Hiroshima) is een van de beroemdste plaatsjes van Japan die je in bijna alle reisgidsen of fotoreportages kan vinden. Ze steekt een hondertal meter voor de rode tempel in de baai van Hiroshima, en markeert de aanwezigheid van de tempel. Bij laag tij kan je tot onder de poort wandelen. KYOTO DSC6364 Een van de mooiste plekjes in Japan is de schitterende gouden tempel (Kinkaku-ji) in de bossen aan de noordelijke rand van Kyoto. Zodra je je ticket betaald hebt en door de toegangspoort stapt, sta je midden in een prentkaart. KYOTO DSC6537 Een al even beroemde plek is de zentuin van de Ryoanni-ji, wellicht de bekendste zentuin van Japan (en dus van de wereld), eveneens aan de rand van Kyoto: niet zo groot maar erg diepzinnig, als je zen er genoeg voor bent. De bemoste stenen symboliseren heilige bergen in China uit de Boeddhistische traditie (of gewoon maar bemoste stenen), het grind eromheen is in geometrische patronen aangeharkt en symboliseert de zee (of een aangeharkt grindpark); op een of andere mysterieuze manier lijken de grillige verhoudingen tussen de stenen precies te kloppen. Je zou er tot diepgaande bezinning kunnen komen, als er niet de onophoudelijke stroom van toeristen was.
INARI DSC4293 De kilometerslange sliert van torii (rode poortjes) doorheen de bossen in de omgeving van Inari leiden als een rode tunnel naar het (kleine) heiligdom van Fushimi-iniari, een geest uit de Shintotraditie die voorspoed belichaamt en door een (stenen) vos wordt geïncarneerd. MATSUMOTO DSC8005 Een vertrouwd gezicht in vele Japanse steden zijn de (reconstructies van) oude kastelen, vanwaar de lokale gouverneur zijn macht uitoefende. Ze zijn vaak heel erg vernuftig gebouwd en niet alleen onninneembaar maar vaak ook sierllijke bouwsels (hier: de burcht in Matsumoto, na het prachtige Himeji een van de weinige overblijvende authentieke burchttorens). MATSUE DSC2638 Traditionele Japanse huizen vormen oases van harmonie, waarin door het gebruik van brede schuifdeuren de natuur rondom, in de vorm van een zorgvuldig aangelegde Japanse tuin, kan worden toegelaten of afgesloten of esthetisch omkaderd. MATSUE DSC2646 Traditionele Japanse huizen worden in de regel omringd door een tuin, waar de grote (en bedreigende) natuur van buiten de muren tot beheersbare en in alle verscheidenheid harmonische proporties is herleid. Het biedt door de ramen of vanop het terras een bonte afwisseling van vormen en patronen in de strakke geordende architectuur van Japanse huizen.
DSC 4965 Bamboebossen zorgen vaak voor een sierlijke tegenpartij in een traditionele Japanse tuin. DSC 6118 Eenvoudige voorwerpen voor eenvoudig gebruik. Met de meest elementarie materialen (bamboe) en de meest elementaire vormen kunnen toch sierlijke voorwerpen worden gemaakt. De traditionele Japanse kunst probeert de in de natuur aanwezige vormen te verbeteren en weer dienstbaar te maken. ISE DSC7601 Enkele drinkbekertjes aan de toegang van een Shintotempel waarmee bezoekers zich inwendig (door te dringen) en uitwendig (door wat water over de handen te laten lopen) reinigen. DSC 6310 Vast onderdeel van een Japanse tuin is een vijver met daarin koi, een soort goudvissen, die gemiddeld een voorarm lang zijn; symbolen van vitaliteit. Het gaat erom wie de mooiste kleuren en vlekken heeft.
ISE DSC7658 KANAZAWA DSC6869 Naast de gevlekte koi zijn er ook zwarte, die er wat meer werkmansachtig uitzien. TOKYO IMG4394 De eifeltoren nagebouwd, maar dan enkele meter hoger (en lang niet zo imosant als het origineel in Parijs). DSC 8656
DSC 8681