SENDAI DSC8129 Een traditionele kamer in een Ryokan of Japans pensionnetje (hier: Bansuitei in Sendai), waar je als buitenlands toerist de echte Japan-ervaring kan oindergaan, compleet met groene thee die altijd klaar staat en dagelijks wordt ververst. Je bewoont egenlijk een lege kamer met enkel een tafel en een stoel (en de onvermijdellijke televisie met schreeuwerige en onbegrijpelijke programma's); 's avonds haal je uit de opbergkast die in de muur verborgen is je beddegoed. Deze Ryokans zijn budgetbewuste verblijven voor toeristen, al zijn de kamers doorgaans wat kleiner. (Japanners zelf wonen in de steden meestal in kleine, naar westerse normen ingerichte appartementjes). IMG 2849 Het dekselvan de toegang tot de waterleiding of riool: een esthetisch statement. IMG 3821 Zelfs de aansluitingen voor de brandweer hebben alle een verschillende kleur gekregen. Wie zegt nog dat Japanners zo uniform zijn? IMG 2608 Er rijden in Japan tal van originele en vaak leuke autotjes rond, die wat op levensgrote speelgoedautotjes lijken. Dit s een Daihatsu, maar ook Nissan en Toyota hadden bakjes ondrijden waar je vrolijk van werd.
NAGASAKI DSC1299 Gezichtsbederf: de palen waar de elektriciteitskabels aankomen en weer van vertrekken. DSC 1296 In bijna alle steden slingeren zich de elektriciteitsdraden als dikke noedelslierten van paal naar paal langs en over het wegdek; gemakkelijk om te herstellen na een aardbeving waarvan er hier regelmatig voorkomen, maar eigenlijk geen zicht. KYOTO DSC3694 Bij het binnengaan van tempels wordt steeds verondersteld dat je je schoenen uitdoet, wat bij druk bezochte plekken wel enige vorm van organsiatie vereist (hier Nijo-jo in Kyoto). DSC 3954
DSC 2680 De Japanse tuinmannen besteden bijzonder veel aandacht aan de 'natuurlijke' kromming van bomen. Met allerlei technieken worden de takken in de juiste richting gewrongen, zodat hun natuurlijke esthetiek het best tot zijn recht komt. DSC 4835 In een stad als Kyoto mag de riksja (rickshaw) zich in een nieuwe populariteit verheugen. KYOTO DSC4814 Tegenwoordig is het nog zeldzaam als je een geisha door de straten ziet lopen, op weg naar haar volgende afspraak. Soms, zoals hier in de souvenirwijk aan de voet van de Kiyomizu-dera in Kyoto, kan je er nog zien, waar ze voortdurend aangeklampt worden door toeristen om samen op de foto te gaan. Al fluistert m'n kleine teen dat deze dames ingehuurd lijken om deze toeristische wijk wat op te vrolijken, en er een air van 'authenticiteit' aan te geven, en zich met buitenlandse toeristen te laten fotograferen die hier verlekkerd op zijn - zo 'typisch Jpans'. DSC 10494 Volgens mij hoeven japanse kinderen nooit naar school: overal zie je met schooluniform aan in groepjes de steden doorklieven met groot kabaal om de vraagstukken op te lossen die hun meester heeft opgesteld.
DSC 11606 Curieus: in speciale vervoerwagentjs werden de peuters door de oppassen van het lokale parkje teruggereden naar de klas. TOKYO DSC9300 Op de dag van de kinderen, begin november, komen ouders met hun kinderen in hun beste Japans uitgedost naar het Meiji-park, om er voor de tempel gefotografeerd te worden. DSC 10425 Op de dag van de kinderen: een trots koppeltjhe poseert met hun jonge spuit voor de tempel, terwijl opa een foto voor de geschiedenis maakt. DSC 9354 De laatste stojes worden weggeblazen en de plooien worden gladgestreken vooraleer de trouwfoto wordt genomen
IMG 4985 Voor elke fase van het leven worden er kiekjes gemaakt, vaak in traditionele ceremoniële kledij. IMG 1958 Enkele leuke keramiekbeeldjes van babies; aardig als cadeautje om mee te brengen als je bij de moeder van een nieuwe boreling op bezoek gaat. IMG 1827 De etalages van winkels zijn vaak kleine tentoonstelllingruimtes waar enkele verkochte producten op zo aantrekkelijk mogelijke manier gepresenteerd worden. IMG 5024 Een van de mooiste (vrouwelijke) kimono's die je kan kopen (in een van de sjiekste warenhuizen van Tokyo); kostprijs ongeveer 5000 euro.
IMG 1967 In Japan heerst er een echte buigcultuur, zelfs de beeldjes in de etalage hebben er last van (hier een beeldje dat je verwelkomt bij de ingang van een restaurant). IMG 4471 Moeten er nog automaten zijn? DSC 11322 Te verkrijgen uit deze automaat: verschillende types van (al dan niet gezoet) water, thees, en zelfs allerlei koffiesmaken. De thee en de koffie kan je zelfs warm (bijan heet) uit de automaat halen (rode etket). Het lijkt een brede keus, maar het smaakt allemaal een beetje hetzelfde, en niet altijd lekker. Wel handig. IMG 4787 Allerlei thees (de groene en bruine flesjes), water, cola en koffies lmet pittorekse namen als Georgia, Black en Fire. (Die met het rode etiket zijn warm)
IMG 3557 IMG 2846 Een kimono-winkel. IMG 4440 Japanners zijn verwoede feestvierders. Bij elke feestdag die ook maar een beetje aanleiding geeft verzamelen ze zich en organiseren een stoet of processie, waar kleine schrijnen worden rondgedragen en op de trommels geroffeld, en 's avonds onder het nuttigen van de nodige hoeveelheden sake wordt verbroederd. Je kan alles wat je daarvoor nodig heb kopen in gepecialiserde winkels. IMG 4441 In elk japans huisgezin worden de voorouders (overleden grootouders, ouders, ooms of tantes) geëerd: daarvoor kan je huisaltaren kopen, waarin foto's van de familieleden worden geplaatst met een klein Ikebana-bloemstukje en voorwerpen die aan de overledenen herinneren.
IMG 1581 Waaiers en sjaaltjes in de meest verscheiden kleuren, maar nooit e fel. IMG 4766 Leuke automaten waar kinderen allerlei snoepgoed, souveniertjes of prullaria kunnen uithalen. IMG 4492 Een sakewinkel. Zoveel verschillende merken en smaken als bij ons de bieren. Niet aan te raden als je het niet gewoon bent; wordt ofwel lauwwarm ofwel koud gedronken, op kamertempiratuur is het niet naar binnen te krijgen. IMG 1513 Zelfs de kleinste plekjes worden soms benut om reclame te maken. De kleuren maker er toch weer iets esthetisch van.
IMG 1043 Enkele typisch Japanse specialiteiten bij elkaar: over de weg slingerende stroomdraden, automaten, en allerlei borden met aanwijzingen die je als buitenlands toerist gelukking niet hoeft te lezen. DSC 11388 Vlak bij het grote Sumo-stadion een klein gedenkteken met handafdrukken van enkele beroemde sumoworstelaars. NAGOYA IMG2407 Pachinko: een spelletje waar je een machine voortdurend kleine alumiumballetjes voedt die vervolgens via allerlei paadjes tussen nageltjes hun weg zoeken; soms, als het balletje in een daartoe besemd gaatje verdwijnt, kan je nieuwe balletjes winnen. Alles maakt een razend lawaai (het getik van balltjes op nagels en het vensterlas) dat nog eens wordt versterkt door de luide popmuziek die over alles heen wordt gespeeld. Nuttig om de stress even af te laden. SENDAI IMG3301 Pachinko: onbeweeglijk ondergaan in het lawaai en het ondoorgrondelijke mysterie van vallende balletjes.
IMG 5121 Weer een staaltje van Japans vernuft: in de luchthaven stonden speciale massage-zetels opgesteld die je voor een gering bedrag een volledig geautomatiseerde massage konden toedienen. IMG 1500 IMG 1501