ludovico.be?turkije
ludovico-be.reizen

l u d o v i c o . b e   |   r e i z e n   |   t u r k i j e

i z m i r  /  e f e s e  /  b e r g a m a

    

Izmir   -   Konak en Kemeralti   -   de agora   -   Alsançak en Karsikiya   -   Efese/Bergama


Izmir is de derde stad in Turkije, na Istambul en Ankara (en Antalya?): sinds de oudheid een overwegend Griekse stad (Smyrna) tot 1923, toen Ataturk na de nationale bevrijdingsoorlog de Griekse bewoners verjoeg en omruilde met de Turken van het Griekse vasteland, een gigantische volksverhuizing. De stad was de belangrijkste vestigingplaats van de Grieken die al van in de oudheid Westelijke kust van Turkije bewoonden, het zgn. Ionië  (remember: Ionische zuilen?).
In de omgeving van Izmir liggen een aantal belangrijke archeologische sites waarvan die in Efese en Bergama de belangrijkste (en mooiste) zijn.


Onderweg van Pamukkale/Denizli naar Izmir

Aankomst in het gigantische moderne busstation van Izmir aan de rand van de stad: 156 perrons over 2 verdiepingen.

Izmir

Een wandeling langs de hoofdboulevard van Izmir, de Fevzi Pasja Bulvari, van het station naar Konak aan de Egeïsche zee: een bonte drukte.


Konak en Kemeralti

Het centrale knooppunt van Izmir: Konak Meydani/Konakplein met het horloge aan de baai, de heuvel van Kemeralti en het cultureel centrum Atatürk, en het veer naar Alsançak aan de overkant van de baai.

Kemeralti
Bovenop de heuvel aan het Konakplein ligt de oude Joodse wijk, schilderachtig, en met fraaie doorkijkjes op de stad.

Musea

Aan de voet van de heuvel: het archeologisch museum met stukken uit de Griekse en Romeinse tijd en uit Anatolië, en het Etnografisch museum met een overzicht hoe de verschillende volkeren van Turkije door de tijden heen hebben geleefd.


De agora

De agora is nog een overblijfsel uit de Romeinse tijd, waarvan de verspreide en genummerde stukken nu met engelendgeduld in elkaar worden gepast. Opmerkelijke relicten: enkele marmeren grafstenen uit de Ottomaanse tijd.


Alsançak en Karsikiya

In het noorden van de stad, aan het eind van een lange wandelkade, ligt de moderne uitgaanswijk Alsançak, centrum voor al wie jong en hip is, of het wil lijken.

Aan de overzijde van de baai waaraan Izmir ligt, ligt de uitbreiding van de stad: Karsikaya, met een boulevard, moderne flats en een modernistisch ogend standbeeld ter ere van ... Atatürk.


> verder naar Efese en Bergama/Pergamonludovico.be?turkije| www.flickr.com/photos/ludovicus | picasaweb.google.com/ludovico.be | ludovicos.blogspot.com |
| Laatst gewijzigd: 10/02/2007 | Alle foto's van de site © ludovico.be, Antwerpen |

optimaal weergegeven in MoZilla FireFox